Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

ŽENA SA MUŽEM, SVEKRVOM I SVEKROM SPAVA U ISTOJ SOBI: Hasanovići iz Bosne šokirali sve otkrićem kako izgleda TAKAV ŽIVOT

Porodica Hasanović mašta o tome da utopli kuću, međutim, uslova za to nemaju. Svi spavaju, jedu i borave u jednoj sobi.

Petočlana porodica Hasanović iz Skulana kod Srebrenice u Bosni i Hrecegovini živi u maloj, trošnoj kući. Naime, tokom zime Smajo(75), Sabra(67), kao i njihov sin Salim sa ženom Elmedinom i ćerkom Selmom spavaju u samo jednoj prostoriji. A takav život, kako ističu, nimalo nije lak, jedino ih spašava to što se svi dobro međusobno slažu i trude se da obezbijede bolje uslove.

Svekar, svekrva, sin, snaja i unuka u jednoj sobi kuhaju, spavaju, “dočekuju i odčekuju” – sve rade. Ali, sa druge strane, ističu da su veoma složni i da im zajednički život ne pada teško. Ne gube nadu da će uspjeti da “utople” i prošire dom.

315365-hasanoviciizbosne3-ff

Hasanovići su tokom rata izbjegli u Makedoniju, nakon toga su otišli u Doboj, a potom se početkom 2000-ih vraćaju u svoje rodno mjesto. Od poslijeratne donacije su im izgradili kuću koja ima jednu prostoriju, kuhinju, hodnik i kupatilo, a koja još uvijek nije ni dovršena.

– Vratili smo se prije 18 godina. Nije lako ovde živjeti. Da mi je samo da stavim nešto na dotrajalu lamperiju, jer dok spavam trunje mi pada odozgo. Nema kuća ni ploču, samo je staklena vuna stavljena ispod, koju su skoro cijelu pojeli miševi. Zimi je prehladno, puše sa svih strana. Dole je beton prekriven tepihom. Prozori ne dihtuju, a unuku spava kod njih – priča Sabra.

315363-hasanoviciizbosne1-ff

I Sabra I Smajo imaju mnogo zdravstvenih problema, te im dosta novca odlazi na lijekove, i to osnovne. Porodica jedva sklapa kraj sa krajem. Drže nekoliko ovaca, rade za dnevnicu i primaju minimalnu socijalu pomoć. Sin i snaja se trude da im maksimalno olakšaju život. Ali, Elmedina ističe da joj svekrva u svemu pomaže, kao i da se svekar trudi da doprinese kućnom budžetu. Pa tako Smajo, iako ima astmu i teško diše, stalno čuva ovce i ide da radi bilo koje fizičke poslove, kad ga neko pozove.

Ni Salim, ni Elmedina nemaju stalan posao, već idu u nadnicu.

– Nemam ni ja posao, kao ni muž, radimo šta stignemo. Proleće nam je rezervisano za krečenje voća. Kupimo seno. Pred zimu suprug i ja spremamo ogreve ljudima, mjesec i po dana držimo sjekiru u rukama i cijepamo drva. Nije mi teško da idem u šumu. Nadamo se da će biti bolje. Mi se trudimo – objašnjava snajka.

I otkriva da je sa Salimom, koji ju je upoznao dok je bio kod zeta i sestre u posjeti, počela zajedno da živi poslije samo dva dana zabavljanja. Već 12 godina su u braku i imaju ćerku Selmu (11) koja ide u peti razred.