Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

PODMUKLA BOLJKA: Simptomi kandide koje žene ignorišu dok ne nastane haos

Kandida je gljivična infekcija i može biti vrlo ozbiljan zdravstveni problem. Za mnoge to može biti zbunjujuće jer su simptomi kandide vrlo različiti. Mogu uključivati ​​iscrpljenost, želju za slatkim, loš zadah, bijelu naslagu na jeziku, bolove u zglobovima, probleme s probavom i još mnogo toga.

Candida može biti vrlo ozbiljna. Vrsta “superbakterije” kandide poznata kao Candida albicans pojavila se kao opasna prijetnja zdravlju žena.

Kada je prirodna pH ravnoteža vašeg tijela poremećena, gljivice kandide mogu nekontrolisano rasti, stvarajući sistemski problem i neugodne simptome kandide. Dobre zdrave bakterije i pravilno funkcionisanje imunog sistema ključni su u borbi protiv ove tvrdoglave infekcije.

SIMPTOMI KANDIDE

Gljivično oboljenje koje muči mnoge žene je kandida albicans koja često ima mnogo simptoma koji nalikuju drugim boljkama, evo kako da prepoznate ovu podmuklu infekciju.

Pojačan vaginalni fluor (sekret) je jedna od najčešćih genitalnih tegoba. Većina upala sluznice vagine može se svrstati u tri grupe:

nespecifični vaginitis – sreće se u 40-50% slučajeva
kandidijaza- 20-30%
trihomonijza 20-30%

Najmanje 7 vrsta gljivica se s vremena na vrijeme može izolovati iz vagine žene. Tu su uključene patogene i “nepatogene” vrste kandide. Od vrsta čija je prisutnost praćena tegobama u 90-95% slučejeva sreće se Candida albicans a u 2-8% Candida glabrata.

Često je jedan od simptoma candide kronični umor. Iako infekcija kandidom nije jedini uzrok sindroma kroničnog umora.

Osobe s prekomjerno razmnoženom kandidom mogu doživjeti dramatične promjene raspoloženja, tjeskobu, razdražljivost, depresiju pa čak i napadaje panike.

Stalni crijevni problem jedan je od neugodnijih simptoma kandide. Nadutost, podrigivanje, zatvor ili proljev i grčevi u želucu mogu biti uzrokovani nedostatkom zdravih bakterija u vašem probavnom traktu.

Hormonska neravnoteža jedan je od simptoma kandide koji se javlja u mnogim drugim zdravstvenim stanjima. Međutim, važno je prepoznati kako infekcija može uzrokovati ranu menopauzu, PMS, slab seksualni nagon, migrene, endometriozu, zadržavanje vode, promjene raspoloženja i nemogućnost gubitka neželjenih kilograma.

Tri četvrtine žena kod kojih je izolovana kandida je bez ikakvih subjektivnih tegoba. Predilekciona mjesta za razvoj kandide su sredine bogate ugljenim hidratima te je shodno tome kandidijaza česta u:

trudnoći (vagina je u trudnoći bogata glikogenom)
kod dijabetes mellitusa (šećerne bolesti)
kod primjene antibiotika širokog spektra (suprimira normalnu floru)
kod imunosupresivne terapije
Mogući uzroci candide su: vaginalna ispiranja, parfimisani higijenski sprejevi, lokalna antimikrobna terapija, tijesna odjeća, sintetički veš…

Najčešći simptom je intenzivan svrab i iritacija u predjelu vagine i vulve. Sekret je bjeličast, gust kao sir, bez mirisa. Na zidovima vagine mogu se vidjeti crvena polja. pH vaginalnog sekreta je manji od 4,5. Oko 20% žena je bez simptoma.

Ishrana kod infekcije kandidom mora biti odgovarajuća i u mnogome će pomoći u ozdravljenju bolesnika