Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

PROKUHAJTE VODU I U NJU UBACITE KLINČIĆE: Popijte tečnost koju dobijete, EVO ŠTA RADI ZDRAVLJU – DA SMO BAREM RANIJE ZNALI

Klinčić (lat. Syzygium aromaticum) je nezaobilazan začin u indijskoj kuhinji, no jeste li znali da klinčić posjeduje i mnoga ljekovita svojstva? Osim predivne arome koju daje slasticama u božićno vrijeme, klinčić ima jako antifungalno, antiseptičko i analgetičko djelovanje. 

Poznato je da čaj od klinčića ublažava bol i djeluje antiseptički, ali uz njega se vežu i mnoge druge dobrobiti o kojima pročitajte u nastavku članka.

Klinčići se u Indiji koriste već stotinama godina kako bi podarili posebnu aromu mnogim jelima. Osim za jelo, klinčić se također može konzumirati u obliku ulja ili čaja.

klincic-580x290

Dolazi s istoimenog stabla koje potječe s Maluku otočja u istočnoj Indoneziji. Plod se skuplja iz cvjetnih pupoljaka, koji počinju cvjetati nakon četiri godine od početka rasta.

Brazilski znanstvenici u radu objavljenom 2014. godine donose popis ljekovitih spojeva koji se nalaze u klinčiću. To su:

eugenol
galna kiselina
tanini
fenolne kiseline – kavena, ferulinska, elaginska i salicilna.

U jednom plodu klinčića se nalazi oko 18 % esencijalnog ulja koje sadrži:

eugenol
eugenol acetat
beta kariofilenol
beta pinen
limonen
farnezol
benzaldehid. 

Zahvaljujući ovim spojevima, ekstrakt klinčića može imati antimikrobno, antiviralno, antioksidativno i antispazmodično djelovanje.

Klinčić – ljekovitost

Ljekovitost klinčića očituje se na razne načine:

ublažava zubobolju i bolne desni – zbog protuupalnih svojstava, mućkanje i grgljanje čaja od klinčića brzo će ublažiti bolove u usnoj šupljini, ali kod nekih može izazvati iritacije desni

poboljšava probavu – šalica čaja od klinčića prije ručka ili večere pomoći će poboljšati probavu

pomaže kod kožnih upala – klinčić ima jaka protuupalna svojstva što ga čini izvrsnim za liječenje infekcija i upala te ubijanje bakterija i gljivica koje ih uzrokuju

održava zdravlje kostiju – iako su istraživanja još u početnoj fazi, pokazuju da uzimanje ekstrakta klinčića može poboljšati gustoću kostiju.

Neka istraživanja također pokazuju da bi eugenol, jedan od antioksidansa u klinčiću, mogao imati pozitivno djelovanje na zdravlje jetre. 

Cuclanje nekoliko klinčića osvježit će dah, dati mu blago slatkastu aromu i djelovati na smanjenje bakterija u usnoj šupljini.

Čaj od klinčića – priprema



Za pripremu čaja od klinčića potrebno vam je svega nekoliko sastojaka. Ako ste u mogućnosti, za ovaj čaj koristite cijele klinčiće organskog porijekla.

Također, ako vam čaj bude prejak, slobodno počnite s manjom količinom klinčića, primjerice jednom čajnom žličicom.

Sastojci:

1 jušna žlica cijelih organskih klinčića
1 l izvorske vode
šećer ili stevia (za sladak okus).

Priprema

Prokuhajte jednu litru vode pa ugasite vatru.

Dodajte jednu jušnu žlicu cijelih klinčića.

Ostavite da odstoji 20 minuta.

Čaj zatim procijedite, a možete ga piti toplog ili hladnog.

Ovaj recept dovoljan je za četiri šalice čaja, a možete ga držati u hladnjaku (u staklenoj boci ili tegli) nekoliko dana.

Prilikom konzumacije poželjno je napraviti pauzu nakon svakih pet dana kako bi se organizam odmorio, a učinkovitost nakon pauze poboljšala.

Pauza može trajati dva dana, a nakon toga opet možete piti čaj pet dana i sve ponoviti.

Klinčić – nuspojave

Stručnjaci s medicinskog portala WebMD navode neke nuspojave koje se mogu pojaviti prilikom prekomjerne konzumacije čaja ili ulja od klinčića. To su:

iritacija kože
problemi s probavom
osjetljivost zubiju i desni.

Također, trudnice i dojilje, oboljeli od hemofilije i ljudi koji se spremaju na operaciju trebali bi se savjetovati s liječnikom prije upotrebe pripravaka od klinčića u zdravstvene svrhe.

(krenizdravo.dnevnik.hr)