Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

PRVI SIMPTOMI INFARKTA JAVLJAJU SE MJESEC DANA RANIJE: Ako ih imate, odmah se javite doktoru, posebno se odnosi na pušače

Početni znaci srčanih oboljenja manifestuju se kao stezanje u grudima i osećaj nedostatka daha nakon fizičkog napora ili nakon nadraženosti. Ovo stanje se naziva angina pektoris i nije opasno po život. Bol povezan sa anginom pektoris može se povremeno javiti mesecima pre srčanog udara.

Arterijsko suženje

Obično traje do 10 minuta i prestaje u mirovanju. Iako nije hitno i opasno stanje, svakako se obratite ljekaru, jer može biti znak sužavanja krvnih sudova, a rano otkrivanje tegobe može pomoći u prevenciji srčanog udara.

Najčešći uzrok suženja koronarnih arterija koje dovodi do srčanog udara je ateroskleroza, odnosno zadebljanje koje viri unutar krvnog suda.

Važno je znati da ovaj proces može početi rano, između 10. i 20. godine. Već između 20. i 30. jasno je izražen, ali ne ometa značajno protok krvi. Znaci i simptomi promjena javljaju se najčešće između 40. i 50. godine, mada se mogu javiti i ranije.

srce

Zato organizujte kvalitetnu ishranu sa niskim sadržajem zasićenih masti, trans masti, šećera i natrijuma (soli) i niskim glikemijskim indeksom. Jedite dosta voća i povrća, integralne žitarice bogate vlaknima, ribu (najbolje masnu ribu, najmanje dva puta nedeljno). Birajte nemasno bijelo meso i mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti.

Organizujte svoje vrijeme tako da imate vremena za najmanje 15 minuta aerobnih vežbi dnevno, uz dodatnih 30 minuta hodanja. Pored toga, pokušajte da vježbate jogu, aerobik dva puta nedeljno ili izaberite sličnu aktivnost koja aktivira i jača mišiće celog tela. To može biti i ples. Djeca treba da se kreću kroz igru i vježbanje najmanje sat vremena dnevno.

Najčešći faktor rizika za koronarnu bolest je pušenje cigareta (93,7 odsto), a više od 50 odsto pacijenata sa akutnim infarktom miokarda su pušači.

Opšti ljekarski pregled

Raspitajte se o nasljedstvu i proverite da li je neko u vašoj porodici imao kardiovaskularne probleme i da li imate bliske rođake koji su doživeli srčani udar ili umrli od posledica srčanog udara. Ako jeste, počnite sa redovnim sistematskim pregledima i prije, odnosno najmanje od 40. godine.

Kontrolišite krvni pritisak, nivo holesterola i šećera, kao i tjelesnu težinu i struk. Ovi faktori su među tri najčešća uzroka i simptoma kardiovaskularnih problema koje je važno držati pod kontrolom. Rizik je posebno izražen ako imate tendenciju nakupljanja masnih naslaga oko struka. Obim struka za muškarce ne bi trebalo da prelazi 102 centimetra, a za žene 88 centimetara.