Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

TVRDNJA POZNATOG KARDIOLOGA: Vratite pritisak u normalu za samo 5 minuta, bez lijekova

Da biste imali normalan krvni pritisak, potrebno je da se zdravo hranite i dovoljno vježbate. Ne shvatajte olako visok krvni pritisak jer može dovesti do raznih srčanih i drugih bolesti. Visok krvni pritisak je nesumnjivo jedan od faktora rizika za srčani udar i otkazivanje srca i bubrega.

Stalno povišen krvni pritisak iznad 140 sistolnog (pritisak stvoren kada srce kuca) ili 90 dijastolnog (pritisak kada je srce u mirovanju), ili konstantno iznad „normalnog“ krvnog pritiska osobe, smatra se hipertenzijom. Ovdje ćemo vam dati savjet koji će vam dobro doći za smanjenje pritiska. Riječ je o dvije tačke čija masaža pomaže.

Prva tačka, odnosno linija, ide od iza ušne školjke do sredine ključne kosti. Morate da milujete tu liniju (ne pritiskajte ili masirajte) rukom gore-dole, jedva dodirujući vrhovima prstiju. Uradite ovo 10 puta na jednoj strani, a zatim još 10 puta na drugoj strani, piše alo.rs.

Druga tačka – Nalazi se u nivou ušne resice na udaljenosti od pola cm u pravcu ka nosu. Masirajte ovu tačku vrhovima prstiju 1 minut sa obje strane lica.

Pritisnite snažno, ali ne previše. Važno je da u tom trenutku osjećate pritisak. Ovaj način vam može pomoći. Međutim, ne zaboravite da se regulišete hranom i kretanjem.