Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

OBAVEZNO KUPITE OVU BILJKU, LIJEČI 100 BOLESTI: Čisti kožu, pročišćava krv, a dobro djeluje i kod kancerogenih oboljenja

Neven (lat. Calendula officinalis) je biljka koja se često upotrebljavaju u fitoterapiji, a zahvaljujući bogatom sastavu ljekovitih materija koristi se kao pomoć u liječenju brojnih tegoba. Sadrži eterično ulje, flavonoide, glikozide, karotenoide, gorke materije, sluzi, tanin, neke organske kiseline kao i provitamin A.

Čaj od nevena jača imunitet, odličan je u sezoni prehlada, viroza i gripa, može pomoći kod kašlja i pojave herpesa, kada dobro djeluje nevenova mast. 

neven

Niz bolesti

Nevenom liječimo niz bolesti – gnojne rane i opekotine, bradavice, kurje oči, različite kožne bolesti, otekline, nategnuća mišića, krvne podlive, slabost jetre i slezene, probleme sa žuči; pospešuje stvaranje i izlučivanje žuči, leči crevne i želudačne bolesti, pročišćava krv, reguliše menstruaciju, dobro djeluje i kod kancerogenih oboljenja.

Primjena

ČAJ – 2 kašičice suhih cvjetova nevena prelijte s 1/4 l ključale vode, ostavimo 10 minuta. Kod žučnih tegoba uzima se taj čaj po 2-3 šoljice dnevno. Kod neurednih i bolnih menstruacija uzima se po jedna šoljice dnevno, sedmicu dana prije menstruacije. Isti čaj rabi se i za obloge.

• OBLOGE – izgnječe sveže listove stavimo kao oblogu kod opekotina, čireva i gnojnih rana. Stavljaju se obloge i od čaja.

• MAST – u 1 kg čiste svinjske masti stavi se 4 šake sitno iseckanog cvijeta i listova nevena; kuva se 10 minuta na laganoj vatri uz stalno miješanje. Ostavite 12 sati, podgrijte i dobro protisnite kroz gusto sito. To je izvanredna mast za sve kožne bolesti.