Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

PRAZNIČNI ZAČIN KOJI OBARA ŠEĆER U KRVI: Rezultati vidljivi za nekoliko dana, a najbolje je uzimati ga ujutru

Iako mnogi smatraju delikatesom, ovaj začin se dugo koristi u kineskoj medicini.


Nivo šećera u krvi mora se održavati u granicama normale tokom cijele godine, a sezona godišnjih odmora nije izuzetak. Ako se ne kontrolira, može izazvati niz zdravstvenih komplikacija, a dokazano je da jedan začin smanjuje razinu šećera u krvi. Cimet je blago gorkog, zemljanog okusa i dodaje se mnogim jelima, desertima i kuhanom vinu. Nutricionista Rob Hobson tvrdi da osim što jelima daje poseban ukus, snižava i nivo šećera u krvi

Postprandijalni šećer u krvi se odnosi na nivo šećera u krvi nakon jela. Nivo šećera u krvi prirodno raste nakon jela, tako da tijelo oslobađa inzulin kako bi utjerao glukozu u ćelije. Stepen do kojeg raste nivo šećera u krvi zavisi od sastava vašeg obroka. Obrok bogat brzo svarljivim ugljenim hidratima izazvaće značajan skok nivoa šećera u krvi“, rekao je nutricionist i istakao da se cimet pokazao kao dobar saveznik u borbi protiv visokog šećera.


“Istraživanja sugeriraju da cimet može ublažiti skokove razine šećera u krvi. Ako dodate samo šest grama cimeta u porciju pudinga, smanjit ćete otpornost na inzulin i poboljšati unos glukoze u mišićne i masne stanice i smanjiti proizvodnju glukoze u jetri”, tvrdi nutricionista i ističe da je najbolje uzimati cimet na prazan želudac.

“Kora cimeta sadrži jedinstvene, antioksidativne polifenole koji aktiviraju insulinske receptore tako da efikasnije reaguju na insulin. Nekoliko studija pokazuje da uzimanje ekstrakta cimeta ujutro na prazan želudac može smanjiti prosječne nivoe glukoze, triglicerida i lošeg holesterola”, tvrdi Hobson .


Dnevna konzumacija cimeta takođe značajno snižava nivo šećera u krvi za otprilike četiri do 18 sedmica.

Tekst: Beautiful&Happy