Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

UMIRUJE KAŠALJ I PUNA JE VITAMINA C: Ovo je ubjedljivo NAJZDRAVIJA voćka na svijetu

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima, sadrži vitamin C u velikim količinama

U jesen sazrijevaju predivne mirisne dunje koje su itekako ljekovito voće. Dunja je vitaminska bomba i od davnina je poznata u narodnoj medicini, te se koristi prije svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje želučanih tegoba. Ovo blagotvorno voće, porijeklom je iz jugozapadne Azije, a ljekoviti dijelovi su joj plod, listovi i košpice, a posebno sok i sirup ploda.

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcij, magnezij, kalij, bakar, natrij, cink, željezo, mangan, natrij, klor i sumpor. Uz to, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljikohidrate.

Košpice su njen najljekovitiji dio, i kada odstoje u vodi, oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem. One sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno djelovanje. Košpice su bogate i masnoćama, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Zahvaljujući taninu i sluzi, ovaj plod povoljno djeluje na rad crijeva i sprečava infektivne bolesti. Također, dunja sadrži i dosta pektina, koji povoljno djeluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.

Dunjin sok liječi kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuhana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za liječenje upala želučane i crijevne sluznice. Dunja se upotrebljava i za liječenje sluznice ždrijela, krajnika, dišnih puteva, kao i za ublažavanje obilnih menstruacija. Čaj od dunjinih košpica liječi nesanicu, ublažava napetost i otklanja neugodan zadah, dok sluz od košpica liječi opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodan lijek za zaustavljanje proljeva.