Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

POJEO SAM 300 JAJA ZA 10 DANA, OVO SU REZULTATI KRVNE SLIKE: Nikola je dokazao da li su stvarno loša za HOLESTEROL!

Nikola Vejnović odlučio je da kroz izazov dokaže da li su jaja dobra ili štetna po zdravlje.

Lekari i nutricionisti smatraju da je preporučljivo pojesti svaki dan jedno cijelo jaje, ali ukoliko imate dobar holesterol i nemate nijednu kardiovaskularnu bolest. Poznato je da ljudi koji treniraju jedu svakodnevno jaja, jer su prepuna proteina, zdravih masti i esencijalnih vitamina i minerala.

S druge strane, postoje tvrdnje koje kažu da su jaja loša za holesterol, kao i da je maksimalna količina koja treba da se unese na dnevnom nivou – tri jajeta. Zato je Nikola Vejnović odlučio da sprovede test: kupio je 300 jaja, pojeo ih za 10 dana, a pre i posle ovog procesa, uradio je kompletnu krvnu sliku kako bi mogao da uporedi rezultate.

“Na početku izazova odradio sam analize krvi u jednoj laboratoriji. Provjerio sam kompletnu krvnu sliku, zajedno sa holesterolom i polnim hormonima, kako bih isto uradio na kraju i mogao da proverim da li mi se zdravlje pogoršalo ili unaprijedilo. Prije svega, bitno je da znate da ja inače svakog dana jedem pet do osam jaja i odmah na početku mogu da vam kažem da je to zdravo”, rekao je Nikola.

“Vadio sam krv i odradio sam testiranje na polne hormone i već sada u startu imam te rezultate. Holesterol je na donjoj granici, za početak je sve dobro. Ono što ću sigurno odmah da uradim, to je da skuvam 30 jaja i da ih rasporedim na 10 jaja ujutru, 5 prije treninga, 10 poslije treninga i 5 jaja pred spavanje. Sigurno ću u narednim danima imati momente da mi se gade jaja, ali potrudiću se”, rekao je Nikola koji je na kraju snimka pokazao rezultate krvne slike.

Leukociti su mu pali sa 7,1 na 6,1, eritrociti se snizili sa 5,56 na 4,46, a hemoglobin je pao sa 165 na 128. Ukupni holesterol se povisio sa 2,91 na 3,44. Nivo triglicerida povećao se sa 0,85 na 1,01, a LDL holesterola sa 0,22 na 0,80. Nikola je istakao da rezultati jesu lošiji, ali da ovu količinu jaja niko neće jesti.

“Meni su sada rezultati lošiji nego na početku, to je činjenica. Ta ishrana je neoptimalna i u mnogim trenucima mi nije prijalo da pojedem sve odjednom. Loše sam se osjećao nakon 30 žumanceta. Za prosječnog čoveka koji jede normalno jaja, ne mogu da mu naštete i to je bitno”, zaključio je Nikola na kraju.

(MONDO)