Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

JEDNA SVAKO JUTRO NA PRAZAN STOMAK UBRZAVA METABOLIZAM I TOPI SALO: Stručnjaci savjetuju

Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska “tableta”, koju mogu da koriste djeca i odrasli.

Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka, skoro da nema bolesti koja ne može da se liječi hurmama, a mnogi stučnjaci savjetuju da je potrebno da ih konzumirate redovno.

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više hurmi, jer su one odličan izvor magnezijuma.

Urme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga, hurme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem hurmi olakšaćete crijevima da stvore dobre bakterije.

Konzumiranje hurmi četiri nedelje prije porođaja majkama može da olakša porođajne bolove i umanji krvarenje. Žene koje su prije porođaja jele hurme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osjećaj sitosti

Zbog visokog procenta hranjivih materija, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer.

Osobe sa slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro iz njih ukloniti sjemenke, samljeti ih u blenderu zajedno sa vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Hurme imaju sposobnost da smanje nivo neželjenog holesterola u tijelu

izvor: b92.net