Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

NA LICU SE VIDI U KAKVOM STANJU SU VAM BUBREZI: Podočnjaci nisu jedini znak, gledajte jezik i uši

Sest simptoma bolesti bubrega uočićete na licu, a evo na šta posebno da obratite pažnju…

Osim bola i promjena boje urina, postoje i drugi načini koji govore da vam bubrezi ne rade kako treba. Kako da ne propustite opasne signale koje vam tijelo šalje, a koji nisu tako očiti, otkrili su nefrolozi.Pa tako je urolog Aleksandar Milošević otkrio i da intimni odnosi mogu da pomognu kod pojave kamenja i peska u bubrezima…

Po rečima nefrologa, ako postoji sumnja na probleme sa bubrezima, prvo treba da se pažljivo pogledate u ogledalu. Površinske promene na licu mogu da ukazuju na pojavu bolesti pre drugih simptoma.
Na koje znakove treba obratiti posebnu pažnju?
Nefrolozi su izdvojili 6 očiglednih znakova da vam bubrezi ne rade kako treba i da je neophodno da se obratite lekaru za pomoć.

1. Nadutost

Problemi sa bubrezima se uvijek manifestuju na licu tako što se javi otok donjih kapaka. Istina, ponekad se kao simptom lezija tankog creva formiraju neobične kese ispod očiju, a ljekar će svakako utvrditi šta je tačan uzrok.

2. Modra boja ispod očiju

Naročito ako se javlja nakon buđenja. Ovo je znak loše filtracije tečnosti u bubrezima. Može da govori i o “začepljenju” drenažnog sistema tijela ljepljivim supstancama imunoglobulina, što je reakcija na neodgovarajuću hranu.

3. Suva koža 

Prekomjerna suhoća kože, uključujući i lice, ukazuje na neadekvatan unos tečnosti u organizam i poremećaj u radu sistema za izlučivanje. Takođe, to može da bude i znak problema sa štitnom žlijezdom. Da biste utvrdili tačan uzrok promena, trebalo bi da se obratite lekaru.

4. Pojačana vlažnost kože

Ovo može da bude znak nedostatka vitamina D ili trovanja. Što je, pak, povezano sa problemima sistema za izlučivanje.

5. “Geografski jezik”

Promjena receptora ukusa, takozvani “geografski jezik” (prekriven jarkocrvenim mrljama sa belim obodom), kao i pukotine na njemu ukazuju na razne patologije. Promjene u korenu jezika ukazuju na probleme sa bubrezima i bešikom.

6. Promjene u obliku ušiju

Stručnjaci kažu da ako se oblik ušiju promenio, onda su razlog bubrezi. Dakle, previše tvrda hrskavica školjke ukazuje na genetsko zdravlje bubrega, a meka ukazuje na sklonost ka problemima urinarnog sistema, prenosi Mondo