Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

KOLIKO ČESTO IDETE U TOALET? Vjerovali ili ne, ovaj broj je najbolji za zdravlje, a drugi ukazuje na probleme sa srcem!

Ali nova istraživanja o toaletnim navikama donose i neke nove zanimljive podatke. Naučnici iz Kine su otkrili da je često pražnjenje crijeva tokom dana pokazatelj nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema.

Oni koji dožive više od jednog pražnjenja crijeva dnevno imaju veću vjerovatnoću da će imati srčani udar, razviti dijabetes tipa 2, bolesti srca i bolesti bubrega.

Uzgred, ako u toalet odlazite manje od jednom dnevno, ovo ukazuje na velike probleme sa srcem. Dok su stručnjaci otkrili da je manje od tri odlaska sedmično povezano sa većim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i bolesti bubrega.

Istraživanje sa Univerziteta u Pekingu sugeriše da je samo jedan odlazak dnevno najzdraviji za vas. Prethodna istraživanja su otkrila vezu između manjeg broja pokreta crijeva, koji se često naziva zatvor, i ozbiljnih srčanih oboljenja. Ali autori nove studije nisu mogli da kažu zašto su problemi sa srcem bili problem i za one koji su u toalet odlazili često. Istraživači su dodali da ljudi sa abnormalnim pražnjenjem crijeva „treba da razmotre mogućnost nedijagnostikovanih bolesti i da budu svjesni potencijalnih budućih rizika od različitih zdravstvenih stanja

Izvor: Haber