Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

SAMO ŠAKA OVOG VOĆA LIJEČI CIJELO TIJELO: Poboljšava krvnu sliku, ubija ćelije raka i čisti jetru

Najzdravija biljka koja pomaže u borbi protiv kancera i iznova gradi imunitet

Kupine su ukusne i zdrave, to smo znali, ali najnovija istraživanja pokazala su da imaju višestruku korist za ljudski organizam.

Naučnici su istraživanjem zaključili da kupina pomaže ljudskom organizmu na mnogo načina, od toga da je korisna kao izvor vitamina i minerala, do sastojaka koji pomažu u borbi protiv raka. Kupine grade imunitet jer sadrže vitamin C, koji ima nekoliko važnih uloga, piše Dejli mejl.

Takođe, kupine imaju, na primer, duplo više ovog vitamina nego borovnice.

“Vitamin C je ključan za imunitet i kardiovaskularni sistem jer snižava krvni pritisak”, rekla je dr Ursula Arens. Ona je podsetila i da je vitamin C važan u liječenju anemije jer podstiče apsorpciju gvožđa u organizmu. Kupine imaju više vlakana od većine drugog voća. Šaka puna kupina sadržaće oko 8 grama vlakana, a 25 grama cijelih zrna, koliko se preporučuje dnevno, samo 4 grama. Osim što su dobra za varenje i održavanje težine, vlakna pomažu u snižavanju i održavanju holesterola.

Kupine pomažu u borbi protiv raka

“Tanini, koji ublažavaju krvarenje u slučaju lakših povreda, takođe se nalaze u kupinama”, objašnjava dr Sara Vilson, koja radi u bolnici Princeza Grejs u ​​Londonu.

Vilson dodaje da su se oblozi od kupine često koristili u tradicionalnoj medicini kako bi rane brže zarastale. Kada tanini dođu u kontakt sa ranom, pomažu tkivu da se brže smanji.

“Osim što liječe manje rane, ove ukusne bobice pomažu i u borbi protiv raka jer sadrže antioksidante koji sadrže antocijanine koji usporavaju rast ćelija raka. I druge vrste crvenog voća i povrća sadrže antocijane, ali kupine, prema nedavnim istraživanjima, imaju mnogo veći procenat. Oni takođe sadrže C3G jedinjenje koje pomaže u borbi protiv raka kože i jednjaka”, rekao je dr Arens za Dejli mejl.

Ako pojedete dvije šake kupina dnevno, u organizam ćete unijeti potrebnu dozu mangana. On je, pak, jedan od minerala potrebnih za jače i zdravije kosti. Još jedan koristan vitamin u kupini – B9 – poznat je kao folna kiselina.

Zajedno sa vitaminom B12 neophodan je u stvaranju novih krvnih zrnaca. Folna kiselina se često preporučuje trudnicama jer sprječava defekt neuralne cevi embriona. Kupine takođe imaju lutein, koji je dobar za zaštitu očiju jer može sprečiti oštećenja uzrokovana ultraljubičastim zracima.