Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

AKADEMIK PROF. DR MIODRAG OSTOJIĆ: Ovo su uzroci slabljenja vašeg srca! POSTOJE 4 FAZE

Remodelovanje srca i liječenje matičnim ćelijama neka su od novijih rješenja za oboljele od srčane insuficijencije. Kada lekovi ne pomognu i bolest se ne otkrije na vrijeme, postoji mogućnost ugrađivanja totalnog vještačkog srca, ili pumpe koja pomaže lijevoj komori u istiskivanju krvi.

U početku je brže zamaranje pri većem naporu jedini simptom ove podmukle bolesti, zbog čega se ona uglavnom otkriva u kasnim stadijumima, kaže, u intervjuu za “Novosti”, akademik dr Miodrag Ostojić, kardiolog internista u Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”

Važno je što prije primeniti ACE inhibitore, beta blokatore ili, odnedavno, kombinaciju blokatora neprilizin receptora i blokatora angiotenzin receptora. Kod bolesnika koji imaju izrazito promijenjenu geometriju, kada srce dobije oblik lopte, radi se i hirurško remodelovanje, dok je kod teških stanja jedino rješenje transplantacija – objašnjava prof. Ostojić.

Koji stadijumi srčane slabosti postoje?

– Prva faza bolesti nastaje kada pacijent kojem je otkrivena srčana insuficijencija prividno nema fizička ograničenja, može rekreativno da se bavi sportom a da ga to ne dovede do zamora i gušenja. Ukoliko se osjeća dobro kada miruje, ali brzo osjeti zamor kada se fizički aktivira, to su znaci druge faze bolesti. Treći stadijum nastupa kada postoje znatna ograničenja, kada uobičajene dnevne aktivnosti dovode do umora i tegoba. U četvrtoj fazi, bolesnik je vezan za krevet i pri najmanjem kretanju dolazi do gušenja i zamaranja.

Da li su poznati uzroci nastanka srčane slabosti?

– U nekim slučajevima nemoguće je sa sigurnošću odrediti šta je prouzrokovalo srčanu slabost. To može da bude srčaniinfarkt, angina pektoris, visok krvni pritisak, aritmija, mane srčanih zalistaka, bolest srčanog mišića, preterana konzumacija alkohola… Ali, uzroci ovog oboljenja su često nepoznati.

Koje vrste lijekova nove generacije se koriste u terapiji?

– U zavisnosti od simptoma bolesti primenjuju se različiti medikamenti, dok je ponekad neophodna kombinacija više lekova. ACE inhibitori dobijeni od enzima jedne vrste zmijskog otrova, dokazano produžavaju život bolesnika. U kombinaciji sa beta blokatorima, smanjuju mortalitet i za 40 do 50 odsto. Osim toga, za liječenje srčane slabosti koriste se diuretici, antagonisti aldosterone, inotropi, digoksin… Neki od ovih medikamenata služe za ublažavanje simptoma, ali ne mogu da produže život.