Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

JAVILA SAM SE MUŽU I REKLA DA ĆEMO PONOVO DOBITI CURICU, NAKON 3 DJEVOJČICE: Dobila sam ovu njegovu poruku, NE ZNAM ŠTA DA RADIM!

SVA U STRAHU JAVILA SAM SE MUŽU I REKLA DA ĆEMO PONOVO DOBITI CURICU, NAKON 3 DJEVOJČICE

Dobila sam ovu njegovu poruku, NE ZNAM ŠTA DA RADIM!

javilaa
kontrola1

ŠTA VAM PAS PORUČUJE KAD STAVI ŠAPU NA VAŠU RUKU? Konačno smo dobili odgovor!

Kada pas podiže šapu on traži fizički kontakt a iza ove jednostavne geste ima puno više značenja.

Zbog toga je Bright Side objavio 6 znakova koje vam pas daje svaki put kad vas dodirne šapom.

screenshot-28

Stavljanje šape na tijelo se smatra načinom izražavanja dominacije, međutim, to nije nužno tako. Mnogo puta se položaji i geste koje psi čine tumače pogrešno, uglavnom zato što im obično pristupamo kao da su znakovi ljudske komunikacije, a zapravo nisu.

Promatranje ponašanja životinje izuzetno je važno ako želite točno znati što ona ili ona pokušava pokazati. Ovo je posebno važno ako želite izbjeći probleme poput stresa, tjeskobe, a u najgorem slučaju agresivnosti.

Gest poput postavljanja šape ili samostalnog podizanja može značiti mnogo različitih stvari. Zbog toga biste trebali obratiti pažnju i na druge fizičke signale kada pokušavate otkriti što vam pas zapravo pokušava reći.

1. Ljubav i radost

Jedan od načina na koji psi izražavaju svoju naklonost je postavljanjem šapa na naše noge ili bilo koji drugi dio našeg tijela. To čine zato što se žele  maziti – to je tako jednostavno. Ležanje na šapama još je jedan izraz naklonosti koji biste trebali  uzeti u obzir.

Osim mahanja repom, psi mogu izraziti radost i drugim ponašanjem, poput opuštenog položaja uha, pokazivanja stomaka itd. Dok se okreću u krugovima ili skaču na stražnjim nogama bez zaustavljanja, to je znak koji ukazuju da pas ima puno nakupljene energije.

2. Pokornost

Među najčešćim ponašanjem koje psi koriste za međusobno druženje, naći ćete primjere pokornosti i dominacije. Obično, kada pas koji se predstavlja pokornim želi dominantnom psu dati do znanja da prihvata svoje mjesto u vezi, leže na leđima i mogu podići prednju šapu. Ovo može biti korisna informacija da biste bolje razumjeli šta ova akcija znači.

3. Poziv za igru

screenshot-29

Psi na različite načine pozivaju na igru, a govor tijela je presudan u svemu tome.

Psi se prilikom igranja mogu ugristi, lajati, pa čak i režati. Čovjek sva ta ponašanja ponekad može pogrešno protumačiti kao agresiju, ali zapravo nije. Kad igra postane pregruba, možete jasno primijetiti da psi mijenjaju držanje tijela. Obično postaju krutiji i brže se kreću bez skakanja ili trčanja u krugu.

4. Strah i nesigurnost

Fizički kontakt jedan je od najvažnijih aspekata psa za održavanje zdrave komuniciranje s ljudima. Putem kontakta možda prenose nesigurnost ili strah, poput stavljanja šape na nas. Važno je promatrati govor njihovog tijela kako bi se to utvrdilo. Spuštanje ušiju i zijevanje drugi su uobičajeni znakovi anksioznosti.

5. Pažnja

screenshot-30

Naši dlakavi prijatelji uživaju u našem društvu, ali to nije ništa novo. Kada smo zauzeti i ne možemo im posvetiti pažnje, oni i dalje žele našu pažnju,pa  pronalaze različite načine kako bi nas obavijestili da nisu previše sretni što ih ignorišemo.

Naravno, jedan od tih načina je postavljanje šape na nas. To može ići zajedno s drugim uobičajenim znakovima, poput lajanja, traženja igračaka, penjanja po namještaju itd.

Ako pas postane prezahtjevan ili njegovo ponašanje eskalira na razine koje više nisu zdrave, možda se nešto drugo događa. To bi moglo ukazivati ​​na to da je psu dosadno, što znači da ima puno zaostale energije i da nema potrebnu mentalnu stimulaciju kojom bi se zauzeo.

6. Glad

Još jedna uobičajena poruka koju psi pokušavaju prenijeti ovom gestom vrlo je važna: gladni su. Pas obično zna kada je vrijeme za jelo, pa hranu može tražiti na mnogo različitih načina. Ponekad psi kukaju kako bi privukli vašu pažnju, a drugi put vam stave šapu. Sve ovisi o tome na što ćete bolje reagirati