Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

Uvjerenja o zdravlju i ove predrasude teško je promijeniti

  1. Ne biste trebali uklanjati koru s hljeba jer je pun vitamina.

Njemačka studija iz 2002. godine bavila se pitanjem da li proces pečenja hljeba stvara supstance koje sprečavaju zdravlje. Utvrđeno je da u hljebu postoji jedna vrsta antioksidansa koja se dobro bori protiv raka i da je u korici hljeba ima osam puta više nego u mekom dijelu. Međutim, istraživači kažu da je vrlo važno jesti hljeb u cjelini, jer je pun hranjivih sastojaka potrebnih tijelu.

  1. Ako izađemo mokre kose, “zaradit ćemo” prehladu.

Istraživanje Jedinice za zajedničko hladno istraživanje, provedeno u Engleskoj, ruši ovaj mit o zdravlju. Obuhvatio je dvije grupe dobrovoljaca zaraženih virusom prehlade koji su udisali kroz nos. Jedna grupa ispitanika ostala je u toploj sobi, a druga se okupala i pola sata stajala mokra u hodniku. Tek tada su se obukli, ali bez skidanja mokrih čarapa koje su im bile na nogama još nekoliko sati. Ta “mokra” grupa nije “zaradila” veću prehladu od one koja je bila suha i topla.

  1. Ako prekrižimo oči, oni će ostati u tom položaju.

Nema štete od takvog položaja očiju, kaže Walker Motley, oftalmolog sa Univerziteta u Cincinnatiju. Ali, kaže ovaj stručnjak, roditelji bi trebali obratiti pažnju da li to djeca rade često i u kojim okolnostima. Ako im je zabavna igra dok gledaju crtiće ili igraju igrice, ne treba brinuti. Ali ako to čine čak i kad miruju, moguće je da imaju problem s vidom, a u tom slučaju vrijedi se obratiti liječniku.

  1. Hladnoću treba “hraniti”, a temperaturu ostaviti “žednu”.

I prehlada i visoke temperature iscrpljuju tijelo, pa mu je potrebna hrana i tečnost. Prema dr. Jimu Searsu, dehidracija tijela je vrlo opasna čak i kad smo zdravi. Hladni i pod temperaturom koja može biti praćena znojenjem i prolivom, gubimo puno tjelesnih tekućina i dragocjenih elektrolita, što se sigurno mora nadoknaditi unošenjem što više tekućine i lagane hrane.

  1. Žvakaća guma ostaje u želucu sedam godina.

Djeca ovu rečenicu često čuju od roditelja koji su i sami uvjereni da govore istinu. Prema riječima Davida Pollacka iz Dječje bolnice u Philadelphiji, činjenica je da je žvakaća guma teška i treba dugo vremena da se razgradi u probavnom traktu te da je potrebno nekoliko dana da se probavi. Uprkos tome, djeca rijetko osjećaju bolove u stomaku ili imaju druge probavne smetnje zbog toga.

  1. Jedna jabuka dnevno udaljava nas od doktora

Pregršt borovnica mnogo efikasnije odgađa posjet liječnicima svakog dana. Oni su nutritivni jackpot, puni antioksidansa, a posebno su korisni ako se jedu sa žitaricama i jogurtom. U svakom slučaju, prehrana bogata voćem i povrćem važna je za prevenciju mnogih hroničnih bolesti poput bolesti srca, visokog krvnog pritiska i dijabetesa. Koliko ove hrane tijelu treba, ovisi o dobi, spolu, nivou mentalnih i fizičkih aktivnosti, a pravu mjeru odredit će nutricionist, pa nije zgoreg s njim se savjetovati.

  1. Najviše tjelesne topline gubimo kroz glavu, čak 75 posto.

Ovaj mit je vjerovatno proizašao iz činjenice da djeca imaju glavu nesrazmjerno veću u odnosu na tijelo, pa je istina da kroz nju najviše gube tjelesnu toplinu, objašnjava dr. Polak. Zbog toga je važno da se djetetu glava utopi kad je hladno vrijeme. Što se tiče odraslih, veličina glave je samo deset posto tijela, a toplina iz tijela prvenstveno izlazi iz stopala, ruku i dlanova, pa bi te ekstremitete trebalo ugrijati rukavicama i toplim cipelama. Napokon, jedna od naših poslovica kaže: čizma štiti glavu, a kapa je kvari.

  1. Štucanje će prestati ako nas neko uplaši.

Mnoge domaće priče sugeriraju da je najbolje zaustaviti štucanje. Zastrašivanje, zadržavanje daha ili ispijanje čaše vode napamet neće imati efekta, kaže dr. Polak. Preporučuje trik iz 1971. godine, objavljen u The New England Journal of Medicine: progutajte kašičicu šećera. Na taj se način štucanje može zaustaviti kod 19 od 20 ljudi zabavljenih ovom nelagodom, koja nema zdravstvenih posljedica.

  1. Ako jedemo ribu, bit ćemo pametniji.

Kada je riječ o djeci do četiri godine, ova krilatica nije mit. Riba je bogata omega 3 masnim kiselinama, uključujući DHA (dokozaheksaenska kiselina). Kao što je objasnio Scott Cohen, pedijatar s Beverly Hillsa, DHA je važan za pravilan razvoj mozga, kognitivnih funkcija i vida u toj dobi. To je potvrdilo istraživanje koje je 2008. godine proveo tim ljekara s Pedijatrijske klinike, a koji je obuhvaćao djecu koja su svakodnevno uzimala dodatke DHA. Ali šta da rade roditelji čija djeca ne podnose ribu i riblje ulje? Pedijatri kažu da su avokado, orašasti plodovi i ulje repice dobra zamjena.

  1. Nije dobro plivati ​​barem jedan sat nakon obroka.

Fiziološki je fenomen da nakon jela krv teče u probavni trakt i da je nema dovoljno u mišićima, kaže dr. Scott Cohen. Ali to ne znači da zbog toga nećete moći plivati. Hoćete, ali s manje snage i energije i s više napora. A ako vam se tako sviđa, ne ustručavajte se