Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

Uloga vitamina D

Bez sumnje, vitamin D važan je za jak imunitet. Iako smo godinama promatrali blagodati ovog sve popularnijeg vitamina kroz prizmu zaštite mineralne gustoće kostiju, danas znamo da je moćan hranjiv sastojak protiv zaraze.

Sunčanje za oporavak
Prije ere antibiotika, terapija tuberkuloze temeljila se na izlaganju pacijenata sunčevoj svjetlosti u sanatorijima. Ista strategija zabilježena je i za pandemijsku gripu 1918-1919. Mnogo godina kasnije otkriven je aktivni oblik vitamina D (1,25-dihidroksi vitamin D3) koji potiče proizvodnju katelicidina koji igraju središnju ulogu u urođenoj imunološkoj obrani.

Naime, vjeruje se da je povećana učestalost prehlade i upale pluća tijekom zime, između ostalog, povezana sa smanjenim izlaganjem sunčevoj svjetlosti. Posljedično tome, smanjene vrijednosti aktivnog oblika vitamina D u krvi.

Manje vitamina D, više zaraznih bolesti
Znanstvene studije ukazale su na povezanost između niskih koncentracija vitamina D i učestalosti višestrukih zaraznih bolesti. Naročito infekcije gornjeg dišnog sustava i enterovirusi, ali i upale pluća, upale uha, denga groznica, hepatitis B i C te HIV infekcije.

Temeljni mehanizam na kojem se temelji antiinfektivni učinak je učinak na ekspresiju katelicidina i beta – defensina 2 u fagocitima i epitelnim stanicama. Vitamin D pokazuje učinkovitost, posebno u slučaju virusa s ovojnicom, poput virusa gripe i koronavirusa (koji imaju lipidnu ovojnicu s izrastanjem na površini).

Unatoč jasnoj i dokumentiranoj povezanosti između razine vitamina D u krvi i učestalosti respiratornih infekcija, još uvijek nedostaje kvalitetnih istraživanja koja jednoglasno potvrđuju da dodatak vitamina D sprječava ili pomaže u liječenju virusnih respiratornih infekcija.

Važna karika u seriji
“Može li vitamin D ojačati tijelo u borbi protiv virusnih respiratornih infekcija, gripe i virusnih infekcija?” ne postoji nedvosmislen odgovor da / ne. Još uvijek nema dovoljno znanstvenih studija koje bi pokazale da je zamjena vitamina D učinkovita strategija za prevenciju i liječenje virusnih infekcija.

Međutim, ako uzmemo u obzir sva dosadašnja saznanja i činjenice, čini se da dodatna upotreba vitamina D ima smisla. Pogotovo u rizičnim skupinama kao što su starije osobe i kronični bolesnici te osobe koje nisu izložene sunčevoj svjetlosti.
Uz prevenciju, upotreba vitamina D može biti korisna za smanjenje stope smrtnosti od virusnih respiratornih infekcija, uključujući i COVID-19. Uz to, treba razmotriti upotrebu vitamina D kao pomoćnog sredstva za nova cjepiva protiv virusa gripe, kao i drugih virusa. Vitamin D jedna je veza u nizu. Odgovorno ponašanje i jačanje imunološkog sustava prehranom i pametan odabir dodataka prehrani mogu pridonijeti obrani od virusa.