Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

Svi smo čuli da je najteže preživjeti prvu godinu braka

To je stvarno istina, čak i ako ste živjeli zajedno prije nego što ste se vjenčali, brak je duboka i složena obveza koja se ne može usporediti s bilo kojom drugom vezom. Potreban je rad, predanost, ali prije svega ljubav. Evo nekoliko korisnih savjeta kako prebroditi prvu godinu braka.

Faza medenog mjeseca

Razdoblje zaruka i vjenčanja uvijek je uzbudljivo jer je novo i avanturističko. To je nevjerojatno putovanje, posebno tijekom organizacije vjenčanja, same ceremonije i na kraju romantičnog medenog mjeseca. Međutim, kada faza medenog mjeseca završi i stvarni život započne, nekim će se parovima biti teško nositi se jer uzbuđenje blijedi. Umjesto da se osjećate nervozno, jedan od savjeta kako preživjeti prvu godinu braka je veseliti se svim novim pustolovinama koje ćete zajedno doživljavati do kraja života.

“Njegov” ili “njezin” novac

Ovo je vjerojatno diskutabilna tema, ali postojanje zasebnih bankovnih računa može izazvati posesivnost i natjecateljski stav o tome tko je čiji novac i čija plaća plaća račune, što može biti destruktivno za brak. Financije su najveći razlog bračnih svađa i razvoda. Da biste to izbjegli, najbolje je kombinirati financije. Napokon, vi ste jedna zajednica u braku, pa zašto onda razdvajati nešto što je velik dio vašeg života?

Držite se proračuna

Ovo je još jedan financijski savjet – odredite proračun i držite se njega. Kakav god bio vaš prihod, uvijek je presudno znati koliki je vaš bruto i neto prihod, kao i kako vaš novac treba trošiti svakog mjeseca. Račune, namirnice i ostale troškove treba podmiriti prije nego što se vjenčate kako biste izbjegli muke, glavobolje i sukobe.

Džep za osobni trošak

Ovdje je “njegov” i “njezin” novac primjeren! Svaki supružnik trebao bi imati osobni “džeparac” koji će potrošiti svaki mjesec, a na što mu partner ne smije prigovoriti. Na taj način možete ići u kupovinu ili ručati s prijateljima i znati točno iz kojeg proračuna dolazi – osobnog.

Poštovanje tijekom rasprave

Prva godina braka puna je strasti, što znači da ima puno trenutaka ljubavi, ali i onih koji dovode do bijesa i frustracije. To je sasvim normalno! Dakle, kad se nađete usred svađe, umjesto da izbacite ono što vam se događa u glavi, pokušajte duboko udahnuti i mirno i s poštovanjem recite kako se osjećate. Iznenadit ćete se koliko brzo svađa nestane kad reagirate s ljubavlju i poštovanjem.

Kompromis

Kompromis je ključna komponenta na svim tim područjima, a njegova je osnova ljubav koju imate prema supružniku. Napokon, želite da budu sretni jer vam je jako stalo do njih. Zato se naviknite na kompromise. Ako vam se kuća sviđa na određeni način, a vaš supružnik nije velika čistačica, shvatite ga, dajte mu nekoliko obaveza u kući i pustite ga da ostane u njoj.

Ne brinite zbog sitnica

To se ne može dovoljno naglasiti. Vrlo je važno da svoje bitke vodite pametno. Male netočnosti koje vaš suprug posjeduje mogu vas trenutno iritirati, ali s vremenom možete naučiti voljeti te male iritantne stvari. Zanemarite sitnice, jer dugoročno nisu ni važne. Važna je samo veza koju dijelite i koliko je duboka.

Brak je nevjerojatan i istovremeno pun izazova. Uvijek će biti uspona i padova i kompromisa, ali svaka godina ispunjena iskustvom učvrstit će vas samo u paru.