Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

Svaka godišnjica braka ima svoje ime

Obljetnica braka događaj je koji bi nesumnjivo trebalo slaviti, ali ne samo zbog ljubavi koju tim činom slavimo. Gotovo svaka godišnjica ima svoje ime, zato provjerite naziv godišnjice braka koju trenutno slavite!

Potrebno je puno vremena za zlatno vjenčanje koje obilježava 50 godina zajedničkog života, ali čak i te manje obljetnice imaju svoje čari, pogotovo ako imate na umu da mnogi od njih imaju svoje, često vrlo zanimljivo ime. Ne sumnjamo da ste negdje već čuli za srebrno ili dijamantno vjenčanje, osim za spomenuto zlatno, ali možda ne znate da se neke obljetnice bračnog zavjeta nazivaju vunenim, drvenim, željeznim ili čak milosrdnim vjenčanjem! Krenimo redom.

Dan kojeg se partneri sjećaju do kraja života je dan vjenčanja, a taj čin ima i svoje ime – zove se ZELENO ili PAMUKNO vjenčanje.

Ako slavite prvu godišnjicu braka, slobodno čestitajte supružniku na VUNI ili PAPIRU.

Vjenčanje nakon tri godine braka naziva se KOŽA, nakon petog DRVENO, a nakon sedam BAKRENO.

Deset godina braka znači da je pred vama proslava RUŽE vjenčanja, dok je za 12 godina bračnog života predviđeno ime NICKEL ili PERSUN vjenčanje. Petnaesta godišnjica bračne idile naziva se i VJENČANO STAKLO ili LJUBIČKO, a punih dvadeset godina Vjenčanje PORCELANOM.

Većini je dobro poznato da se dvadeset pet godina braka smatra SREBRNIM vjenčanjem i da se nakon 30 godina slavi BISERNO vjenčanje.

Kad dođe trideset peta godišnjica braka, tada je vrijeme za VPLATNO vjenčanje, a pet godina kasnije za RUBIN vjenčanje.

Rijetki parovi čekaju proslavu ZLATNOG vjenčanja, odnosno 50 godina zajedničkog života, ali ima ih. Oni koji su duljeg vijeka, a recimo još sretniji, sa 60 godina bračnog iskustva, mogu se pohvaliti DIJAMANTNIM vjenčanjem, dok će oni koji su se pogurali 65 godina biti vezani za ŽELJEZNO vjenčanje.

Muž i žena koji su na pragu stotinu godina ili su možda premašili troznamenkasti broj, za sedamdeset godina braka reći će da slave MILOSRDNO vjenčanje. Oni još rjeđi, koji su zaljubljeni već 75 godina, slave VJENČANJE KRUNSKI NAKIT.

I tu je kraj. Osamdeset godina braka još uvijek nema ime, pretpostavljamo jer tako dug brak jednog muškarca i jedne žene još nije zabilježen.