Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

Prednosti i nedostaci vegetarijanske prehrane

Vegetarijanska prehrana danas je postala vrlo popularna u cijelom svijetu. Mnogi ga ljudi iz različitih zemalja preferiraju i za njega se tvrdi da je ključ zdravog života. Također, neke organizacije koje se bore za prava životinja strogo su protiv jesti meso, ribu ili perad. Vegetarijanska prehrana obično se sastoji od cjelovitih žitarica, povrća i voća. Oni su, bez sumnje, dobri za zdravlje, ali jeste li se ikad zapitali je li vegetarijanska prehrana cjelovita? Može li zadovoljiti sve prehrambene potrebe tijela? Pa, vegetarijanska prehrana definitivno ima prednosti i nedostatke. Što su oni? Hajde da vidimo!

Prednosti
Vegetarijanska prehrana uglavnom sadrži cjelovite žitarice, orašaste plodove, žitarice, sjemenke, grah, povrće i voće. Stoga je bogato vlaknima, folnom kiselinom i vitaminom C. Povrće i voće daju vitamine i minerale koji su neophodni za zdravo tijelo. Grah, tofu i sjeme dobri su izvori proteina. Povrće se sastoji od biljnih kemikalija koje sprečavaju neke kronične bolesti. Zeleno lisnato povrće dobar je izvor antioksidansa. Povrće i voće također daju prirodni šećer, korisne enzime i mikroelemente.

Sadrži malu količinu masti, kolesterola i zasićenih masti. Kao rezultat, smanjuje rizik od tova. To, pak, smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih problema uzrokovanih pretilošću. Vegetarijanska prehrana smanjuje razinu kolesterola u krvi i smanjuje rizik od raznih poremećaja, poput visokog krvnog tlaka, srčanog udara, bolesti srca, dijabetesa, reumatoidnog artritisa, osteoporoze, bolesti bubrega, kamenaca u žuči i raka. Zbog prehrane bogate vlaknima, poboljšava se zdravlje probavnog trakta. Vegetarijanstvo vas štiti od određenih bolesti koje se prenose jedući meso, poput ptičje gripe, bolesti ludih krava, crijevnih parazita itd.

Ne
Iako vegetarijanska prehrana osigurava sve potrebne hranjive sastojke, postoje određeni sastojci koje možemo dobiti iz većih količina mesa i ribe. Vegetarijanska prehrana nema dovoljno proteina, kalcija, vitamina B12, željeza i cinka. Vitamin B12 nalazi se u obilnim količinama u proizvodima od soje, obogaćenim žitaricama i životinjskim proizvodima. Sojino mlijeko, mlijeko i drugi mliječni proizvodi bogati su izvor vitamina D. Meso, piletina, riba i perad sadrže veće količine željeza i cinka. Mlijeko, sir i jogurt izvrsni su izvori kalcija. Tih hranjivih sastojaka nema u velikom broju u vegetarijanskoj prehrani. Meso je bogat izvor proteina i sadrži sve potrebne aminokiseline koje tijelo treba. Fosfor koji se nalazi u mesu lakše se apsorbira nego onaj u mahunarkama i žitaricama.

Vegetarijanska prehrana ne preporučuje se bodybuilderima, jer im je potrebna hrana bogata proteinima, s ciljem povećanja mišićne mase. Dijeta kojoj nedostaje dovoljno ugljikohidrata i proteina može dovesti do anemije. Crijevni problemi obično se mogu primijetiti kod vegetarijanaca. Ako je vaša prehrana potpuno bez masnoća, onda to nije dobro, jer su određene količine kolesterola i masti neophodne za razvoj živčanog sustava i normalno funkcioniranje organizma.

Iako postoje određeni nedostaci u vegetarijanskoj prehrani, ona definitivno pruža brojne zdravstvene prednosti. Ako pravilno planirate prehranu, možete prevladati problem prehrambenih nedostataka i poboljšati svoje fizičko stanje i cjelokupno zdravlje. Napokon, zdrava prehrana je ključ zdravog života.