Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

Paprika sprječava nadutost

Rajčica, plavi patlidžan i paprika namirnice su koje su danas najčešće na našem stolu. Da biste najbolje iskoristili sve vitamine i minerale kojima su bogati, morate znati kada i kako ih koristiti i čuvati.

Rajčica
Ovo povrće je bogato vitaminom C, E, beta karotenom, magnezijem, kalijem i fosforom, a ima vrlo malo kalorija. Sadrži bioflavonoid likopen koji preventivno sprečava neke vrste raka jer smanjuje učinke jednostavnih radikala. Kalij, koji izvrsno štiti krvne žile i srce, najbolje čisti naše stanice ako paradajz prelijete s malo maslinovog ulja.

Sok od rajčice snižava krvni tlak kroz kalij, pomaže u lučenju želučanih i crijevnih sokova, što znači da je izvrstan za probavu. Preventivno nas štiti od reumatskih bolesti, gihta, bolesti bubrega i srca.

Osvježava, izvrstan je laksativ i diuretik, obnavlja minerale, ima dezinficijensa i antiinfektivna svojstva. Sok od rajčice napitak je koji pročišćava krv i obnavlja minerale.

Obogaćuje jela, juhe, umake i savršen je preljev za tjesteninu. Sušeno na suncu i soljeno, izvrstan je dodatak salatama i jelima. Iscijeđeni sokovi od rajčice izvrsni su za čišćenje tijela.

Plavi patlidžan
Ovo povrće je izvrstan laksativ i diuretik, smiruje tijelo, štiti jetru i sprečava pojavu anemije. Ukusan je i zasitan, a vrlo je vrijedan u niskokaloričnoj dijeti. Bogat je vitaminima A i E, proteinima i ugljikohidratima, kalijem i beta karotenom.

Pri kupnji pripazite da je plod čvrsta, neoštećena kožica, svježe zelene peteljke i birajte manje plodove jer imaju manje sjemenki i zasigurno manje gorke. Mlađe plodove ne morate guliti. Ako ga pečete u pećnici, obavezno ga probušite vilicom na nekoliko mjesta kako ne bi pukao. Možete ga narezati na deblje ploške, dodati sol, papar i paziti da odstoji 15 minuta da izađe sva gorčina. Odlično se slaže s ostalim povrćem, paprikom, rajčicom, tunom i pečenom janjetinom.

Smatra se savršenom hranom ako se brinete o kalorijama jer je niskokalorična i daje osjećaj sitosti. Zbog različitog okusa, teksture, hranjivih vrijednosti i niskih cijena naziva se i siromašni kavijar.

Važno je napomenuti da ako ga pržite ili pržite, patlidžan upija nevjerojatnu količinu ulja i zato ga je bolje peći ili peći na roštilju.

Paprika
Vrijednost paprike, bila ona svježa ili sušena, jest u tome što sadrži puno vitamina C i kapsarina, što joj daje bijes, a potiče apetit i lučenje želučanih sokova, što ubrzava proces probave i na taj način sprječava nepotrebno truljenje i vrenje u crijevima. Sadrži puno vode, vitamina, kalija, fosfora i magnezija.

Osvježava i jača želudac, širi krvne žile, štiti jetru, ima dezinficijensa, djeluje antireumatski i sprečava nadutost. Također poboljšava cirkulaciju i izvrstan je za niskokaloričnu dijetu jer je bogat vodom i pomaže u uklanjanju masti. Zbog obilja vlakana brzo se zasićuje, zbog čega se unosi manje hrane. Obična paprika potiče pražnjenje crijeva jer djeluje laksativno, a ljuta paprika ubrzava metabolizam.

Međutim, ako vam je teže probaviti kožicu paprike, uklonite je prije konzumiranja, ograničite količinu paprike, posebno vruće ako imate hemoroide, proširene ili lomljive kapilare, probleme s tlakom jer vruća paprika širi kapilare i krvne žile. Što se tiče pripreme, najbolje ju je jesti sirovu, pomiješanu s drugim povrćem, pečenu na žaru ili lagano prepečenu s dodatkom maslinovog ulja i morske soli. Suh, poboljšava okuse ostalih jela.