Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

Koprivа za dobro zdravlje

Kopriva je bogata vitaminom C i kalcijem

Mlada, meka kopriva sadrži značajnu količinu zelenog pigmenta klorofila, koji stanice održava mladima i blagotvorno djeluje na naše mentalno zdravlje. Kopiva također sadrži lignane, karotenoide, puno vitamina, minerala i elemenata u tragovima.

Kad je riječ o mineralima, prof. Bankhofer posebno ističe bogatstvo koprive kalcijem, koji je dobar za kosu, nokte, kožu i kosti. Listovi koprive posebno su bogati ovim mineralom.

  • Što se tiče vitamina C, lišće koprive sadrži šest puta više vitamina C od lišća špinata – kaže ovaj bečki stručnjak.

Važno je, međutim, brati koprive u netaknutoj prirodi ili u vlastitom vrtu ili ih kupiti kod pouzdanog prodavača na tržnici. Koprive koje rastu uz cestu ili u blizini nekih industrijskih pogona nikada ne biste smjeli brati jer mogu sadržavati otrovne tvari i štetiti vašem zdravlju.

Savjeti za pripremu koprive:

Špinat možete napraviti od lišća koprive, jer se priprema na potpuno isti način kao što i jest.

Operite mlade, mekane listove koprive vrućom vodom, pustite da kratko prokuhaju u vodi, nasjeckajte ih na sitne komade, ulijte u blender i dodajte češnjak i malo maslinovog ulja. Sve dobro umutite da dobijete gusti umak koji zatim možete preliti preko špageta ili tjestenine.

Druga je mogućnost izrezati vrhove koprive na sitne komade i dodati ih u povrtnu juhu, gdje će se kuhati samo kratko vrijeme.

Svježi čaj od koprive ubrzava rad bubrega i čisti mokraćne kanale. Listove koprive dobro operite i nasjeckajte na sitne komade. U šalicu ulijte dvije žličice nasjeckanog lišća koprive i prelijte ih jednom šalicom kipuće vode. Pokrijte šalicu i pustite da odstoji dvije minute. Zatim procijedite i pijte polako bez šećera.