Sasvim slučajno

Slučajno najbolje

Ko je bio otac patrijarha Pavla i zašto je Gojko Stojčević nosio prezime majke

Iako je preminuo prije 11 godina, jedna od omiljenih ličnosti u srpskoj povijesti, patrijarh Pavle, i danas je živo prisutna u sjećanju i molitvama mnogih. Često se kaže da se njegove mudre misli i odluke odnose na skromno ponašanje, dok oni malo upućeniji znaju i njegovo svjetovno ime Gojko te da dolazi iz slavonskog sela Kućanci.

No, ovih dana govori se o jednoj zanimljivosti iz njegove biografije do koje su došli novinari portala Poreklo – najomiljeniji patrijarh nosio je majčino prezime Stojčević, a ne očevo Okrajnov.

U svim dosad objavljenim biografijama istaknuto je da je rano izgubio oba roditelja. Navodi se da je otac Stevan radio u Americi, da je tamo obolio od tuberkuloze i da se vratio u Kućance. Preminuo je nedugo nakon rođenja Dušana, mlađeg brata tada trogodišnjeg Gojka.

Nakon nekoliko godina majka Ana se preudala, a Gojko i Dušan ostali su s bakom i tetkom po ocu.

Nažalost, ubrzo je preminula njihova majka Ana. Udata za udovca, imala je dvije kćeri Ljubu i Vidu, a preminule su tijekom trećeg porođaja.

Provjeravajući podatke o patrijarhovom ocu, novinari su polazili od pretpostavke da imaju isto prezime Stojčević. No, to se u knjigama poginulih za selo Kućanci nije spominjalo, pa su pitali može li se pod imenom Stevan Stojčević spominjati kao imigrant u SAD, s obzirom na tvrdnju da je tamo išao zarađivati.

Jedini Stevan iz sela Kućanci koji je tih godina otišao u Ameriku prezivao se Okrajnov.

Patrijarhov djed po ocu zvao se Nikola, a baka Draginja. Pored Stevana, imali su kćeri Senku, Stevku, Stazu i sina Lazara.

Ostani s ujakom Lazarom
Ujak Lazar primio je Gojka 1925. godine, nakon završene osnovne škole u Kućancima. Patrijarh je došao u kuću u kojoj je u to vrijeme već živjelo osmero djece.

  • Živjeli smo na periferiji Tuzle, stric je bio strog, ali pošten, školovao je svu svoju djecu i mene, svi su završili fakultet, a pojedinci su i doktorirali – rekao je patrijarh Pavle, objavljeno je u knjizi “Budimo ljudi”.

Prvo spominjanje obitelji Okrajnov
Prvo javno obilježavanje i povezivanje obitelji Okrajnov s patrijarhom Pavlom dogodilo se tijekom medijskog izvještavanja o njegovom sprovodu 20. studenog 2009.

Tada je konstatovano da su se „osim potomaka patrijarhovog brata Dušana od njega oprostili i potomci njegovog rođaka Lazara Okrajnova“.

Zašto je patrijarh nosio prezime svoje majke?
Razlog što patrijarh Pavle nosi prezime svoje majke vjerojatno leži u činjenici da zbog odlaska oca u Ameriku Ana Stojčević i Stevan Okrajnov nisu sklopili crkveni brak.

U slučaju rađanja djece izvan braka, tadašnja crkvena praksa bila je upisivanje djece po majčinu prezimenu.

Uz to, Gojko i Dušan rođeni su tijekom Prvog svjetskog rata, što je nesumnjivo imalo utjecaja na crkveni život i mogućnost vjenčanja, posebno u srpskoj crkvi na teritoriju Austro-Ugarske monarhije.